Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.!
Sutinku!
Visada NEMOKAMAS pristatymas!Info@GrozioDraugas.lt
Atgal

Ką tepi ant savo odos?

„Diena be kosmetikos” daugumai iš mūsų gali nuskambėti kaip iššūkis. Jei be dekoratyvinės dar visai išsiverstume, tai dušo želė, šampūnas ar kremas – kasdienis odos maistas. Tik klausimas, kuo ją maitiname – vedame į greito maisto restoraną ar ruošiame sodo vaišes?clear-skin-beauty

Pasirinkti tinkamą priemonę, kuri veikia, ne taip lengva. Mat atsakymas užkoduotas lotyniškomis raidėmis po žodžiu „Sudėtis”.Įveikti šiuos kodus ir pasirinkti teisingai padės keletas naudingų faktų, kuriais dalinamės su tavimi. Kosmetikos pramonėje galioja reikalavimas surašyti visas produkto sudedamąsias dalis pagal kiekį pradedant nuo gausiausio. Atkreipk dėmesį, kad beveik visų kremų ingredientų sąrašo pirmoje vietoje – tiesiog vanduo (aqua). Tai pigiausia kosmetikos priemonių gaminimo žaliava. Ten, kur yra vandens, rasi ir konservantų. Jie skirti kremo konsistencijai, spalvai ar kvapui suteikti bei saugo kosmetiką nuo gedimo, mat vanduo – puiki terpė bakterijoms daugintis. Tačiau konservantai odą žaloja – jie yra dažniausia odos alergijų priežastis. Be to, ilgas galiojimo laikas naudingesnis gamintojui, ne tau. Nes kremą sunaudoti užtenka dviejų mėnesių, ne dvejų metų. Šiuo metu Europoje leidžiami naudoti 154 konservantai, skirti prailginti kosmetikos priemonės galiojimo laiką. Visi jie yra pavojingi sveikatai, dėl to jų kiekis viename produkte yra ribojamas. Tačiau sunku suskaičiuoti, kiek šias ribas viršijame kasdien tepdamos kelias kosmetikos priemones. Pavojingiausi kosmetikos priemonių ingredientai – konservantai, priskiriami parabenams. Jų yra 99-iuose proc. nenuplaunamų ir 77-iuose proc. nuplaunamų kosmetikos gaminių sudėtyje.

Čia pateikiame sąrašą dažniausiai sutinkamų konservantų. Pasitikrink, ar jų nėra tavo naudojamoje kosmetikoje:

Parabenai – Metyl, Butyl, Propyl, Isobutyl Jie naudojami beveik visoje kosmetikoje ir skirti produkto galiojimo laikui prailginti. Parabenai gali tapti daugelio alerginių reakcijų ir odos išbėrimų priežastimi. Jie lengvai prasiskverbia į giliausius odos sluoksnius, yra absorbuojami kraujotakos sistemoje bei kaupiasi organizmo audiniuose. Kaupdamiesi žmogaus organizme, jie gali pasiekti didesnę koncentraciją ir pastebimai pakenkti imuninei sistemai, paskatinti įvairias ligas bei anomalijas. Be to, šias medžiagas motinos gali perduoti savo vaikams per motinos pieną, o tai gali pažeisti naujagimio imuninę sistemą.

Polipropilenglikolis ir polietilenglikolis (PPG ir PEG) Juos galima rasti tonikuose, veido, paakių ir kūno kremuose. Tai pigūs, efektyvūs emulgatoriai, sujungiantys medžiagas. Kosmetikos gamyboje naudojami kaip minkštikliai, odos drėkikliai ir priedų skystikliai. Dar naudojami antifrizų, stabdžių skysčių bei lakų gamyboje. Jie toksiški, sukelia kepenų anomalijas, turi ypač mažą molekulinį svorį, todėl lengvai patenka į audinius. Ištraukia drėgmę ir dėl to oda sausėja.

Mineralinis aliejus – Paraffinum Liquidum Šis aliejus naudojamas visų tipų kremuose, masažiniuose aliejuose, tai yra pagrindinė „vaikiškų aliejų” medžiaga. Jo paskirtis – odos minkštinimas, sutepimas. Tačiau nepageidaujamas poveikis žymiai stipresnis – šis pigus naftos subproduktas padengia odą „nekvėpuojančiu” sluoksniu, sukelia uždegimus, skatina inkštirų atsiradimą. Gali turėti policiklinių aromatizuotų angliavandenių (PHA), yra kancerogeniškas ir mutageniškas. Kosmetikoje dažniausiai naudojamas dėl to, kad yra pigus lyginant su didelės vertės augaliniais aliejais.

Kvapiosios medžiagos (angl. Perfum, Fragrance) Jos naudojamos bene visose kosmetikos priemonėse. 95% kvapams naudojamų medžiagų yra sintetinės, pagamintos iš naftos. Viename kosmetikos gaminyje gali būti 50–100 kvapiųjų medžiagų. Jos dirgina odą ir kvėpavimo takus, gali sukelti alergiją, astmą. Prasiskverbusios pro odą pažeidžia kepenis, inkstus, nervų sistemą. Dėl ypač didelio patvarumo ir savybės biologiškai kauptis – randamos gyvūnų riebaliniame audinyje, kraujo lipiduose, motinų piene.

Dietanolaminas (DEA) ir trietanolaminas (TEA) Naudojami labai plačiai kaip emulsikliai ar putojimą sukeliančios medžiagos. Jie gali slėptis ir po kitomis sudėtinėmis kosmetikos dalimis, pavyzdžiui, Lauryl Sulfatu ir kt. Jie gali būti įvairių alerginių reakcijų priežastimi, dirginti, sausinti odą bei plaukus. Dažnai kosmetikos produktuose taip pat naudojamas Mystrate (aliejaus tipo minkštinanti medžiaga), kuris, sujungtas su TEA arba DEA, formuoja vėžį sukeliančius kancerogeninius cheminius junginius – nitrozaminus.

BNT (Butylhydroxytoluol) ir BNA (Butylhydroxyanisol) Šios medžiagos naudojamos kaip kosmetikos gaminių antioksidantai ir stabilizatoriai. Gali sukelti alergijas, turėti įtakos elgsenos sutrikimams ir sukelti reprodukcines problemas, ardyti endokrininę sistemą. Atliekant tyrimus paaiškėjo, kad patekę į skrandį jie sukelia vėžį, todėl buvo uždrausti naudoti maiste. Nepaisant įtarimų dėl toksiškumo, kosmetikoje juos, kaip ir anksčiau, naudoti leidžiama.

Jei nesi tikra, ką tepi ant savo odos – pasitikrink savo kremo sudėtį. O aliejų galias gali patikrinti išbandydama savo odos tipui skirtą You&Oil aliejų mišinį. Juose tik tai, kas veikia ir naudinga tavo odai.

you and oil tonikas jautriai odaiyou and oil sausai odai you and oil riebiai odaiyou and oil tonikas probleminei odai

Autorius: Grožio Draugas
Grožio Draugas
info@groziodraugas.lt
Išskirtiniai pasiūlymai Tavo grožiui... Prenumeruoti